Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hoca: PYD’yi destekleyenler daha büyük kaosa yol açıyor

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Eş Başkanı Halid Hoca, ABD'nin Rakka Operasyonu'nda PYD'yi destekleyerek Suriye'de daha çok kaosa yol açtığını belirtti.



Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu EÅŸ BaÅŸkanı Halid Hoca, ABD'nin Rakka Operasyonu'nda PYD'yi destekleyerek Suriye'de daha çok kaosa yol açtığını belirterek, "EÄŸer ABD IŞİD ile gerçekten ciddi bir mücadele etseydi, Özgür Suriye Ordusu'na yardımını devam ettirirdi. Bir terör örgütünü baÅŸka bir terör örgütüyle deÄŸiÅŸmesi, kaosun devam etmesi anlamına geliyor" dedi.

Halid Hoca, Uludağ Üniversitesi'nde düzenlenen Uluslararası İlişkiler Topluluğu 21.Hariciye Haftası Söyleşisi'nde İHA'nın sorularını cevaplandırdı.

Suriye'de ateÅŸkesi ve Viyana AnlaÅŸması'nı Rusya'nın bozduÄŸunu, buna karşı güçlü oyuncuların caydırıcı mekanizmayı ortaya koyamadığını anlatan Halid Hoca, "Hiç bir zaman malesef saldırılar durmadı. AteÅŸkes anlaÅŸmaları halinde dahi gerek rejim, gerekse Rus uçakları tarafından sürekli sivil yerler bombalanıyor. Bunun sebebi; anlaÅŸmayı uygulatmak için caydırıcı mekanizmanın olmaması. ABD'nin Rusya'nın arkasına saklanıyor olması, gerek siyasi gerek askeri insiyatifin Rusya'nın güdümünde olması çözümü nihai sonuca ulaÅŸtırmıyor. Bir sürü müzakere, anlaÅŸma yapıldı. Ä°hlal eden hep rejim tarafı oldu. Rejimden sonra Rus uçakları sivil yerleri bombaladı. Uluslararası siyasi iradenin olması, Suriye krizi bölgesel kriz deÄŸil, global kriz haline geldi. Terör ve mülteci sorunu bölgeyi deÄŸil tüm dünyayı etkilyor. Yaklaşımın gereÄŸinde de caydırıcı mekanizmaların bulunması gerekiyor. BM Güvenlik Konseyinin kararlarını ihlal eden taraf hep rejim oldu. Cezalandırıcı yaklaşım hiç bir zaman olmadı. En büyük oyuncu olarak ABD'nin gerek seyirci kalması, gerekse teröre karşı mücadelede terör araçları kullanması, sorunu daha da körüklüyor. IŞİD'e karşı terör organizasyonuyla iÅŸbirliÄŸi, Suriye'de PYD ile iÅŸbirliÄŸi yapıyor. Ä°kisi de IŞİD'den geri kalmayan davranış ve ihlalleri olmuÅŸtur. ABD; Özgür Suriye Ordusu'nu görmeyerek sadece PYD'yi görerek çözüm deÄŸil, daha çok kaosa yol açıyor" dedi.

''DÃœNYA BUNA SEYÄ°RCÄ° KALDIÄžI SÃœRECE...''

Sorunun kökünün Åžam'da hala hüküm süren Esed rejiminin kendisi olduÄŸunu hatırlatan Halid Hoca, "Gerek IÅŸid ile olan iÅŸbirliÄŸi gerek PYD ile olan iÅŸbirliÄŸi deÅŸifre olmuÅŸtur. Rejimin iki kolu PYD ve IŞİD, Suriye'de olduÄŸu sürece, güçlü olduÄŸu sürece bu sorun devam edecektir. Dünya buna seyirci kaldığı sürece de malesef çözüme ulaÅŸmak mümkün deÄŸildir. BaÅŸtan beri ihtiyaç duyduÄŸumuz ÅŸey, Özgür Suriye Ordusu'nun donatılması ve gerek IŞİD, PYD, Ä°ran güçleri ve rejim güçleriyle mücadele etmesini saÄŸlamak. Türkiye'nin direkt müdahale etmesi talebimiz olmamıştır. Bizim istediÄŸimiz uçuÅŸa yasak bölgenin oluÅŸturulması, bu oluÅŸturulamıyorsa, Suriye halkına savunma hakkının verilmesi, aynı ÅŸekilde IÅŸid ve PYD'ye karşı mücadelede Özgür Suriye Ordusu'nun iÅŸ ortağı haline gelmesidir" diye konuÅŸtu.

"KOBANİ TİYATROSUYLA YPG DİYE BİR ÖRGÜT LANSE EDİLDİ".

IŞİD ile ilk mücadele eden örgütün Özgür Suriye Ordusu olduÄŸunu ifade eden Halid Hoca,"ÖSO IŞİD'i Halep'ten kovdu onlar da Rakka'ya doÄŸru gitti. Ancak ÖSO'ya gelen yardım kesildi. "YPG" diye bir örgüt yoktu, icat edildi. Kobani tiyatrosuyla YPG diye IŞİD ile mücadele eden bir ordu lanse edildi. Bundan sonraki bütün ABD yardımları YPG'ye gitti. Özgür Suriye Ordusu'na giden yardım minimal düzeye indirildi. ÖSO, Halep ve Ä°dlib'te mahsur kaldı. IÅŸid ile gerçekten ciddi bir mücadele olsaydı, ABD'nin böyle bir niyeti olsaydı Özgür Suriye Ordusu'na gelen yardımı devam ettirirdi. Onun yerine IÅŸid'in büyümesini bekleyip YPG'yi hazırlama yoluna girdi. Bu da bir terör örgütünü baÅŸka bir terör örgütüyle deÄŸiÅŸmesi, kaosun devam etmesi anlamına geliyor. Rusya hep Suriye'lilerin eliyle yönetimin deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸini, Anayasanın deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸini söylüyor. Anayasa çalışmalarını Rusya kendisi yapıyor. Bu Suriye halkı tarafından kabul edilebilecek bir durum deÄŸildir" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.